Wysłodziny browarniane
Pasza prosto z browaru
Jeszcze kilka lat temu nikt się nie spodziewał że z browaru będzie można odprowadzać do sprzedaży, wysokiej jakości paszę dla zwierząt, która może pełnić bardzo ważne funkcje w ich odżywianiu. Wysłodziny browarniane jest to nic innego jak biomasa, która powstaje jako produkt uboczny przy produkcji piwa. Ten produkt powstaje podczas osadzania się piwa w kadziach. Statystycznie młóto, bo też jest tak nazywane zawiera w sobie dużo białka, ponad to na 100 hektolitrów piwa powstaje około 20 kilogramów wysłodzin browarnianych. Od krótkiego czasu, kiedy to okazało się że odpady powstające podczas produkcji piwa zawierają w sobie dużo białka i innych dobrych właściwości są coraz częściej wybierane przez hodowców jako dodatek do paszy, albo paszę stanowiącą około 80%całej karmy. Dlaczego więc nie 100%. Ponieważ poza tym iż wysłodziny mają dobre właściwości, posiadają również i te złe, które po długotrwałym karmieniu to znaczy gdybyśmy karmili nimi zwierzęta nieprzerwanie przez kilkanaście tygodni, mogłyby wywołać problemy zdrowotne oraz problemy z płodnością zwierząt. Dlatego przy karmieniu tym typem paszy zaleca się chwilowe zmianowanie, aby uniknąć ewentualnych problemów ze zdrowiem zwierząt. Specjaliści określili również dzienną dawkę młóta dla osobników dorosłych, która wynosi maksymalnie 8 kilogramów na jednego osobnika.
Metody pozyskiwania niechcianych odpadów
To że młóto browarniane jest niechciane podczas produkcji piwa to nie znaczy że nie można na nim skorzystać. Po pierwsze chcąc nabyć tę paszę mamy dwa wybory, możemy skontaktować się z jedną z firm oferujących usługi związane z ich dowozem, wtedy wysłodziny browarniane są przywożone specjalnym samochodem, który odpowiednio schładza paszę, która mogłaby ulec zepsuciu. Należy sobie powiedzieć również iż takie młóto nadaje się do spożycia jedynie przez kilka dni od wyjęcia z kadzi. Mamy więc nie wiele czasu na jej skarmienie, warto przemyśleć ilość towaru do zakupu. Drugim wyborem może okazać się wizyta w samym browarze, który również może nam sprzedać ten materiał.
Jak przechowywać młóto
Wysłodziny są trudne do przechowania z powodu ich specyficznych cech. Po pierwsze do wyboru mamy natychmiastowe ich skarmienie, które jej najlepszym wyborem, ponieważ dzięki temu nasze zwierzęta otrzymają najwięcej wartościowych składników odżywczych, przede wszystkim chodzi o białko którego w wysłodzinach nie brakuje. Kolejną metodą jest ich kompostowanie, które może okazać się dobrym sposobem, gdybyśmy kupowali rzadziej jednak w większych ilościach. Warto wiedzieć że cena wysłodzin jest ruchoma, zazwyczaj w sezonie letnim jej cena jest zwyżkowa, natomiast w sezonie zimowym, gdy proces trawienny zwierząt jest spowolniony odnotowuje się spadek popytu na ten produkt co automatycznie powoduje spadek cen. Jest to dobry moment na zrobienie ewentualnych zapasów, po cenie jednak kosztem wartości odżywczych które podczas kompostowania spadają o około 70%.
Najnowsze komentarze